Ciąg funkcji wykładniczej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Ciąg funkcji wykładniczej

Post autor: Einveru »

Obrazek

Z góry dziękuję.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{16^x-13}{2^x-1}= \frac{2^x-1}{ \frac{1}{4^x+11} }\)
\(\frac{16^x-13}{4^x+11}=(2^x-1)^2\)
Podstaw \(2^x=t\)
Otrzymasz \(t=4\) stąd \(x=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ