Witam, potrzebuję wzór na pole części koła w zależności od średnicy D i wysokości H (jak gdyby rura została zalana wodą do pewnej wysokości H zgodnie z rysunkiem poniżej). Czy zna ktoś może wzór na takie pole? Pozdrawiam
Ple części koła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Musisz jeszcze znać ten poziomy odcinek - a
wtedy \(S = \frac{1}{2} ( \frac{ \pi \alpha }{180} - sin \alpha )r^2\)
w poradniku matematycznym są gotowe tablice na to.
wtedy \(S = \frac{1}{2} ( \frac{ \pi \alpha }{180} - sin \alpha )r^2\)
w poradniku matematycznym są gotowe tablice na to.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
oczywiście, że się da
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl