wartość wyrażenia dla danej alfy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
- Podziękowania: 122 razy
wartość wyrażenia dla danej alfy
Oblicz wartość wyrażenia \(\frac{ \sin \alpha }{ \cos \alpha -1}- \frac{ \sin \alpha }{\cos \alpha +1},\)dla \(\alpha=150^\circ\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
W czym problem ?
\(150^o = 180^o - 30^o\) lub \(150^o = 90^o + 60^o\)
\(150^o = 180^o - 30^o\) lub \(150^o = 90^o + 60^o\)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2017, 19:29 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha -1}-\frac{\sin\alpha}{\cos^2\alpha +1}=\sin\alpha (\frac{\cos^2\alpha +1-\cos\alpha+1}{\cos^2\alpha -1}=\sin\alpha\cdot\frac{2}{-\sin^2\alpha}=\frac{-2}{\sin\alpha}\\
\frac{-2}{\sin 150^{\circ}}=\frac{-2}{\sin (180^{\circ}-30^{\circ})}=\frac{-2}{\sin 30^{\circ}}=\frac{-2}{0,5}=-4\)
\frac{-2}{\sin 150^{\circ}}=\frac{-2}{\sin (180^{\circ}-30^{\circ})}=\frac{-2}{\sin 30^{\circ}}=\frac{-2}{0,5}=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(sin150^o=sin(180-30)^o=sin30^o= \frac{1}{2}\\cos150^o=cos(180-30)^o=-cos30^o=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
Podstaw do wyrażenia i licz
\(\frac{ \frac{1}{2} }{- \frac{ \sqrt{3} }{2}-1 }- \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{ -\sqrt{3} }{2}+1 }= \frac{1}{- \sqrt{3}-2 }- \frac{1}{- \sqrt{3}+2 }= \frac{-1}{2+ \sqrt{3} }- \frac{1}{2- \sqrt{3} }=\\= \frac{-(2- \sqrt{3})-(2+ \sqrt{3}) }{4-3}= \frac{-4+ \sqrt{3}- \sqrt{3} }{1}=-4\)
Podstaw do wyrażenia i licz
\(\frac{ \frac{1}{2} }{- \frac{ \sqrt{3} }{2}-1 }- \frac{ \frac{1}{2} }{ \frac{ -\sqrt{3} }{2}+1 }= \frac{1}{- \sqrt{3}-2 }- \frac{1}{- \sqrt{3}+2 }= \frac{-1}{2+ \sqrt{3} }- \frac{1}{2- \sqrt{3} }=\\= \frac{-(2- \sqrt{3})-(2+ \sqrt{3}) }{4-3}= \frac{-4+ \sqrt{3}- \sqrt{3} }{1}=-4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
teraz to już wystarczy tylko przepisać
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl