równość czy jest prawdziwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

równość czy jest prawdziwa

Post autor: snowinska91 »

Sprawdź, czy dla dowolnego kąta \(\alpha\)\\(in \left( 0 ,180^\circ\right)\)prawdziwa jest równość
\(\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha -1} - \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha + 1} = -\frac{2}{\sin \alpha }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha -1}-\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha +1}=\frac{\sin\alpha(\cos\alpha+1)-\sin\alpha(\cos\alpha-1)}{(\cos\alpha-1)(\cos\alpha+1)}=\frac{\sin\alpha (\cos\alpha+1-\cos\alpha+1)}{\cos^2\alpha -1}=\frac{2\sin\alpha}{-\sin^2\alpha}=\frac{-2}{\sin\alpha}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ