równanie prostej k

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

równanie prostej k

Post autor: snowinska91 »

Prosta k tworzy z osią OX kąt 135 \(^ \circ\) i przechodzi przez punkt P=(1,3). Napisz równanie prostej k.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(y=ax+b\\
a=\tg 135^{\circ}=\tg (180^{\circ}-45^{\circ})=-\tg 45^{\circ}=-1\\
a=-1\\
y=-x+b\\
3=-1+b\\
4=b\\
y=-x+4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ