dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AgaKo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 kwie 2017, 07:52
Płeć:

dowód

Post autor: AgaKo »

Punkty A, B, C, D należą do okręgu i dzielą go na łuki AB, BC, CD, DA. Środkami tych łuków są punkty odpowiednio P, Q, R i S. Wykaż, że odcinki PR i QS są prostopadłe.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1910.jpg
ScreenHunter_1910.jpg (18.48 KiB) Przejrzano 1591 razy
małymi literami a,b,c,d oznaczyłam długości odpowiednich łuków.
Kąt SQR oparty jest na łuku długości b+c.
Kąt PRQ oparty jest na łuku długości a+d.
2a+2b+2c+2d=cały okrąg
a+b+c+d=pół okręgu
Zatem \(| \angle SQR|+| \angle PRQ|=90^ \circ\)
No to kąt QTR ma miarę \(90^ \circ\) jako trzeci kąt trójkąta QTR

CBDO
ODPOWIEDZ