trójkąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamil25963
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 cze 2017, 10:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

trójkąty

Post autor: kamil25963 »

Treść zadania brzmi:
Na boku LM trójkąta KLM obrano taki punkt A, że |AM|:|AL| = 4:1. Oblicz stosunek pól trójkątów KLA i KAM.
Znalazłem podobne zadanie
https://www.zadania.info/d1523/9765920
jednakże w moim nie ma informacji, że jest to trójkąt równoboczny i nie rozumiem w jaki sposób trójkąty te mogłyby mieć wspólną wysokość (punkt poprowadzony z wierzchołka K do punktu A nie pada na podstawę pod kątem prostym a jeżeli poprowadzimy wysokość z wierzchołka K do podstawy to nie ma ona jakiejkolwiek styczności z trójkątem KLA). Zadanie pochodzi ze zbioru A. Kiełbasy i odpowiedź również jest równa 1:4.

Liczę na waszą pomoc, pozdrawiam :D.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: trójkąty

Post autor: eresh »

kamil25963 pisze:a jeżeli poprowadzimy wysokość z wierzchołka K do podstawy to nie ma ona jakiejkolwiek styczności z trójkątem KLA).
wysokość może leżeć poza trójkątem ;)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (10.93 KiB) Przejrzano 1448 razy
KE jest wysokością obu trójkątów
\(|KE|=h\\
|AL|=x\\
|AM|=4x\\
\frac{P_1}{P_2}=\frac{0,5xh}{0,5\cdot 4xh}=\frac{1}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ