W trójkącie równoramiennym wysokość opuszczona na podstawę jest równa 36, a promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 10. Oblicz długości boków tego trójkąta i promień
okręgu opisanego na tym trójkącie.
trojka równoramienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\frac{1}{2}a\cdot 36=\frac{1}{2}(a+b+b)\cdot 10\\
36a=10a+20b\\
26a=20b\\
b=\frac{13}{10}a\\
(\frac{1}{2}a)^2+36^2=b^2\\
0,25a^2+1296=1,69a^2\\
a=30\\
b=39\\
P=\frac{ab^2}{4R}\\
\frac{1}{2}\cdot 30\cdot 36=\frac{30\cdot 39^2}{4R}\\
18=\frac{1521}{4R}\\
72R=1521\\
R=\frac{169}{8}\)
36a=10a+20b\\
26a=20b\\
b=\frac{13}{10}a\\
(\frac{1}{2}a)^2+36^2=b^2\\
0,25a^2+1296=1,69a^2\\
a=30\\
b=39\\
P=\frac{ab^2}{4R}\\
\frac{1}{2}\cdot 30\cdot 36=\frac{30\cdot 39^2}{4R}\\
18=\frac{1521}{4R}\\
72R=1521\\
R=\frac{169}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę