konstrukcja odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naturaMF
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 02 sty 2017, 14:21
Podziękowania: 29 razy

konstrukcja odcinka

Post autor: naturaMF »

Mając dane odcinki a i b skonstruować odcinek x= \(\frac{2ab}{ \sqrt{a^2+b^2}}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2017, 15:43 przez naturaMF, łącznie zmieniany 2 razy.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem coś źle przepisałeś gdyż podane wyrażenie nie ma wymiaru długości.
Na siłę można by sugerować że w liczniku jest także odcinek c=2, ale raczej nie o to chodzi.
naturaMF
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 02 sty 2017, 14:21
Podziękowania: 29 razy

Post autor: naturaMF »

Faktycznie źle, w mianowniku powinien być pierwiastek
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(x= \frac{2ab}{ \sqrt{a^2+b^2} }\)
1)
\(c=\sqrt{a^2+b^2}\\
c^2=a^2+b^2\)

Odcinek c to przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a,b
2)
\(x= \frac{2ab}{c}\\
\frac{x}{a} = \frac{2b}{c}\)

To proporcje w tw. Talesa.
naturaMF
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 02 sty 2017, 14:21
Podziękowania: 29 razy

Post autor: naturaMF »

A jak mam stworzyć ten rysunek żeby odczytać proporcje w pkt 2?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rysujesz dowolny kąt.
Na jednym ramieniu odkładasz od wierzchołka odcinek c i odcinek 2b. Na drugim ramieniu odkładasz od wierzchołka odcinek a . Przez końce odcinków c i a przeprowadzasz prostą. Konstruujesz do niej równoległą przechodzącą przez koniec 2b. Odcinek między prostymi równoległymi na drugim ramieniu kąta to szukany x.

Polecam:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Talesa
naturaMF
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 02 sty 2017, 14:21
Podziękowania: 29 razy

Post autor: naturaMF »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ