Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
illimite_008
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2017, 15:50
Płeć:

Graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: illimite_008 »

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDA'B'C'D' przekątna AC podstawy ma długość 4√3. Kąt ACA' ma 30stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
Wyszło mi 48 pierwiastki z 2 , a powinno wyjść 32 :roll:
liczę na pomoc :oops:
Obrazek
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Hmm, jeżeli \(|AC|=4 \sqrt{3}\) to \(|AB|=2 \sqrt{6} \wedge |AA'|=4\) . Objętość wychodzi zupełnie inna niż sugerujesz.
ODPOWIEDZ