kąt w czworokacie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

kąt w czworokacie

Post autor: inter »

W wypukłym czworokacie ABCD, AB=CD, kat ABC=77°, oraz kąt BCD=150°. Symetralne boków BC oraz AD
przecinją cię w punkcie P. Ile wynosi kąt BPC?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kąt w czworokacie

Post autor: radagast »

66,5 stopnia :)
wskazówka:
trójkąty ABP i DCP są przystające.
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: inter »

Niestety nie wiem jak to policzyłes :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Matematyka wymaga trochę wysiłku... Narysowałeś sobie ?
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: inter »

tak ale jakoś nie widzę tego
Obrazek
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Brawo !!
Teraz zobacz, że trójkąty ABP i DCP są przystające, czyli miary kątów ABP i DCP są jednakowe.
Trójkąt jest równoramienny czyli ma jednakowe kąty przy podstawie, oznaczmy je \(\alpha\)
No to mamy tak: \(77+ \alpha =360-150- \alpha\)
No i już :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A mój obrazek z kolorami czytelniejszy:
ScreenHunter_1793.jpg
ScreenHunter_1793.jpg (15.72 KiB) Przejrzano 2593 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Widzę teraz , że dałam złą odpowiedź :oops:
To \(\alpha =66,5\), a kąt o który pytają BPC ma miarę \(180-2 \alpha=47\). Przepraszam za pomyłkę.
ODPOWIEDZ