pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

pole

Post autor: kaja222 »

Długości boków prostokąta są równe 4cm i 7cm. Oblicz pole prostokąta do niego podobnego o obwodzie 110 jest równe
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(O_1=8+14=22\\
\frac{O_1}{O_2}=k\\
\frac{22}{110}=k\\
\frac{1}{5}=k\)


\(\frac{P_1}{P_2}=k^2\\
\frac{4\cdot 7}{P_2}=\frac{1}{25}\\
P_2=700\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ