PLANIMETRIA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

PLANIMETRIA

Post autor: mtworek98 »

Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie, jeśli ramię trapezu ma długość 10 cm, dłuższa podstawa - 16 cm, a wysokość - \(5\sqrt{3}\) cm.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: PLANIMETRIA

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie, jeśli ramię trapezu ma długość 10 cm, dłuższa podstawa - 16 cm, a wysokość - \(5\sqrt{3}\) cm.

d = przekątna BD
okrąg opisany na trapezie = okrąg opisany na trójkącie ABD

\(\sin \alpha = \frac{5\sqrt{3}}{10}\\
\sin\alpha =\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\alpha = 60^{\circ}\)


\(x^2=10^2+16^2-2\cdot 10\cdot 16\cos \alpha\\
x^2=100+256-160\\
x^2=196\\
x=14\)


\(\frac{x}{\sin\alpha }=2R\\
\frac{14}{\frac{\sqrt{3}}{2}}=2R\\
\frac{28\sqrt{3}}{3}=2R\\
R=\frac{14\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ