Trójkąt o dwóch polach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Trójkąt o dwóch polach

Post autor: poetaopole »

Czy to możliwe, żeby tak banalne zadanie:
Oblicz pole trójkąta ABC o bokach \(AC=6\) i kątach \(BAC=60 ^{o}\) i \(ABC=45 ^{o}\) mogło mieć 2 rozwiązania? W książce są odpowiedzi: \(P=9\) lub \(P=13,5+4,5 \sqrt{3}\). Osobiście, nie widzę tego pierwszego rozwiązania. Wie ktoś, o co tu chodzi?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

też nie wiedzę pierwszego rozwiązania ;) pewnie błąd w druku
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Trójkąt o dwóch polach

Post autor: Matematyk_64 »

Sprawdź, czy dobrze przepisałeś zadanie. W treści mamy trójkąt "o bokach" w liczbie mnogiej, a dalej podajesz długość tylko jednego boku ;)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
ODPOWIEDZ