trójkąt ABC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trójkąt ABC
W trójkącie ABC dane są |AB|= 10, kąt ABC=60 stopni i kąt ACB=45 stopni. Oblicz dokładną wartość AC
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(\frac{|AB|}{\sin 45^{\circ}}=\frac{|AC|}{\sin 60^{\circ}}\\
\frac{10}{\frac{\sqrt{2}}{2}}=\frac{x}{\frac{\sqrt{3}}{2}}\\
5\sqrt{3}=\frac{x\sqrt{2}}{2}\\
10\sqrt{3}=x\sqrt{2}\\
x=\frac{10\sqrt{3}}{\sqrt{2}}=\frac{10\sqrt{6}}{2}=5\sqrt{6}\)
\frac{10}{\frac{\sqrt{2}}{2}}=\frac{x}{\frac{\sqrt{3}}{2}}\\
5\sqrt{3}=\frac{x\sqrt{2}}{2}\\
10\sqrt{3}=x\sqrt{2}\\
x=\frac{10\sqrt{3}}{\sqrt{2}}=\frac{10\sqrt{6}}{2}=5\sqrt{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę