Pole trójkata
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pole trójkata
W trójkącie ABC dane są |AB|= 6 |AC|=4 i |BC|= 8. Oblicz pole tego trójkąta i promień okręgu wpisanego oraz opisanego na tym trójkącie.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(p=0,5(6+4+8)=9\\
P=\sqrt{9(9-6)(9-4)(9-8)}\\
P=3\sqrt{15}\)
\(P=rp\\
3\sqrt{15}=r\cdot 9\\
r=\frac{3\sqrt{15}}{9}=\frac{\sqrt{15}}{3}\)
\(P=\frac{abc}{4R}\\
3\sqrt{15}=\frac{6\cdot 4\cdot 8}{4R}\\
3\sqrt{15}=\frac{48}{R}\\
3R\sqrt{15}=48\\
R=\frac{48}{3\sqrt{15}}=\frac{16\sqrt{15}}{15}\)
P=\sqrt{9(9-6)(9-4)(9-8)}\\
P=3\sqrt{15}\)
\(P=rp\\
3\sqrt{15}=r\cdot 9\\
r=\frac{3\sqrt{15}}{9}=\frac{\sqrt{15}}{3}\)
\(P=\frac{abc}{4R}\\
3\sqrt{15}=\frac{6\cdot 4\cdot 8}{4R}\\
3\sqrt{15}=\frac{48}{R}\\
3R\sqrt{15}=48\\
R=\frac{48}{3\sqrt{15}}=\frac{16\sqrt{15}}{15}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę