trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

trójkąt

Post autor: angela128 »

Obwód trójkąta ABC jest równy 60. Odcinki BD i DC na które dwusieczna kąta wewnętrznego BAC dzieli bok BC mają odpowiednio długości 8 i 12. Oblicz AB i AC.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{8}{b}=\frac{12}{a}\\
8a=12b\\
a=1,5b\)


\(a+b+8+12=60\\
1,5b+b+20=60\\
2,5b=40\\
b=16\\
a=1,5\cdot 16=24\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ