Długość odcinka i środek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nicola01
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 12 sty 2017, 09:43
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Długość odcinka i środek

Post autor: nicola01 »

Dane są punkty : A(-2,5) i B(4,-1)
a) oblicz długość odcinka AB i jego środek S
b) napisz równanie środkowe okręgu, którego odcinek AB jest średnicą
c) napisz równanie prostej AB i prostej, która jest symetralną odcinka Ab
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Długość odcinka i środek

Post autor: eresh »

nicola01 pisze:Dane są punkty : A(-2,5) i B(4,-1)
a) oblicz długość odcinka AB i jego środek S
b) napisz równanie środkowe okręgu, którego odcinek AB jest średnicą
c) napisz równanie prostej AB i prostej, która jest symetralną odcinka Ab

a)

|AB|=\sqrt{(4+2)^2+(-1-5)^2}=\sqrt{36+36}=6\sqrt{2}\\
S=(\frac{-2+4}{2},\frac{5-1}{2})\\
S=(1,2)


b)
\((x-1)^2+(y-2)^2=(6\sqrt{2})^2\\
(x-1)^2+(y-2)^2=72\)


c)
\(y=ax+b\\
\begin{cases}5=-2a+b\\-1=4a+b\end{cases}\\
a=-1\\
b=3\\
y=-x+3\)


symetralna:
\(y=(x-1)+2\\
y=x+1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ