Okrąg i styczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Okrąg i styczna
Chodzi o długość promienia \(r=?\)
\(r =\) \(\\)Odległość punktu \((-1,2)\) od prostej \(3x+4y+5=0\)
\(r=\frac{|3 \cdot (-1) +4 \cdot 2+5|}{ \sqrt{3^2+4^2} }\)
\(r =\) \(\\)Odległość punktu \((-1,2)\) od prostej \(3x+4y+5=0\)
\(r=\frac{|3 \cdot (-1) +4 \cdot 2+5|}{ \sqrt{3^2+4^2} }\)