Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1483
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1560 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Trapez równoramienny jest opisany na okręgu o promieniu 4. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie, wiedząc, że jedna z jego podstaw jest cztery razy dłuższa od drugiej.
-
- Guru
- Posty: 17145
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 7247 razy
- Płeć:
Przewalczyłam ten obrazek. Oto on :
\(\begin{cases}5x=2a\\ \left( 1,5x\right) ^2+8^2=a^2 \end{cases}\)
(bo w ten trapez można wpiasć okrąg i
bo tak powiedział Pitagoras )
Stąd \(\begin{cases}a=10\\x=4 \end{cases}\)
Dalej wykorzystując twierdzenie Pitagorasa:
\(\begin{cases} y^2+8^2=R^2\\(8-y)^2+2^2=R^2\end{cases}\)
a stąd mamy odpowiedź, którą podałam powyżej
I teraz:\(\begin{cases}5x=2a\\ \left( 1,5x\right) ^2+8^2=a^2 \end{cases}\)
(bo w ten trapez można wpiasć okrąg i
bo tak powiedział Pitagoras )
Stąd \(\begin{cases}a=10\\x=4 \end{cases}\)
Dalej wykorzystując twierdzenie Pitagorasa:
\(\begin{cases} y^2+8^2=R^2\\(8-y)^2+2^2=R^2\end{cases}\)
a stąd mamy odpowiedź, którą podałam powyżej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Cześć. Mam prośbę do radagast, mogłabyś rozpisać ja jak doszlaś do wyniku ? Mnie twoim sposobem wychodzi cały czas 4 \sqrt{} 5 ...
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: Okrąg wpisany i opisany na trapezie
4 pierwiastki z 5 - jeszcze nie ogarniam dodawania znaków LaTeX
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17145
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 7247 razy
- Płeć:
Masz błędną odpowiedź. Ktoś się pomylił. To się ludziom zdarza ...JakMakRak pisze:Masz inny pomysł na to zadanie ? Odpowiedź 5/4 \sqrt{5}
\(\begin{cases} y^2+8^2=R^2\\(8-y)^2+2^2=R^2\end{cases}\)
\(\begin{cases} y^2+64=R^2\\(8-y)^2+4=y^2+64\end{cases}\)
\(\begin{cases} y^2+64=R^2\\y=4\end{cases}\)
\(\begin{cases}R=4 \sqrt{5} \\y=4\end{cases}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 mar 2018, 11:29
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 maja 2020, 05:34
- Płeć:
Re: Okrąg wpisany i opisany na trapezie
y wychodzi równe 1/4, nie 4, i wtedy wynik R=5/4 pierwiastka z 41