Kąt ostry równoległoboku jest równy 60\(^\circ\). Odległości punktu przecięcia przekątnych
równoległoboku od jego boków są odpowiednio równe 2 i 1.
Oblicz: a) pole równoległoboku b)długość jego przekątnych
Trapez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(a,b\) - boki równoległoboku
Na początku zauważmy , że \(b= \frac{4}{ \sqrt{3} }= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)( bo trójkąt AEDjest trójkątem 30,60,90)
\(h_a,h_b\)- wysokości równoległoboku opuszczone odpowiednio na boki \(a\) oraz \(b\).
z treści zadania wynika,że \(h_a=2 \cdot 1=2,\ h_b=2 \cdot 2=4\)
zatem \(P=2a=4b\)
Stąd \(P=4 \cdot \frac{4 \sqrt{3} }{3}=\frac{16 \sqrt{3} }{3}\)
Na początku zauważmy , że \(b= \frac{4}{ \sqrt{3} }= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)( bo trójkąt AEDjest trójkątem 30,60,90)
\(h_a,h_b\)- wysokości równoległoboku opuszczone odpowiednio na boki \(a\) oraz \(b\).
z treści zadania wynika,że \(h_a=2 \cdot 1=2,\ h_b=2 \cdot 2=4\)
zatem \(P=2a=4b\)
Stąd \(P=4 \cdot \frac{4 \sqrt{3} }{3}=\frac{16 \sqrt{3} }{3}\)