Równoległobok i dwa okręgi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Równoległobok i dwa okręgi
Dany jest równoległobok ABCD, w którym IABI=a, IBCI=b. \(I \angle ABCI= \alpha i \alpha\) jest kątem rozwartym. Punkty \(S_1, S_2\) są środkami okręgów opisanych na trójkątach odpowiednio ABD i BCD. Wyznacz pole czworokąta \(BS_1DS_2\).
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Równoległobok i dwa okręgi
Wystarczy pokazać jak liczyć pole \(\Delta BS_1D\)
\(|BD| = \sqrt{a^2+b^2+2ab \cdot \cos \alpha }\)
\(| \angle BS_1D|= 2 \cdot (180^ \circ - \alpha )\)
oznaczmy \(\\) \(r_1\)\(\\) promień okręgu opisanego na \(\\) \(\Delta BS_1D\)
jego POLE \(\Delta BS_1D\) =\(\frac{1}{2} \cdot r_1^2 \cdot \sin(360^ \circ - 2 \cdot \alpha )=\frac{1}{2} \cdot r_1^2 \cdot (- \sin 2 \alpha )\)
z \(\Delta BS_1D\)\(\\) jest \(\\) \(2r_1^2-2r^2 \cdot \cos (360-2 \alpha )=|BD|^2\)
\(\\)
stąd \(\\) \(r_1^2= \frac{ a^2+b^2+2ab \cos \alpha }{2 \cdot ( 1- \cos 2 \alpha ) }\)
POLE \(\Delta BS_1D\)= \(\frac{1}{2} \cdot \frac{ a^2+b^2+2ab \cos \alpha }{2 \cdot ( 1- \cos 2 \alpha ) } \cdot (- \sin 2 \alpha )\)
.......................................................................
Analogicznie brakujące POLE \(\Delta BS_2D\)
.......................................................................
Dodaj wyniki pośrednie i już.
\(|BD| = \sqrt{a^2+b^2+2ab \cdot \cos \alpha }\)
\(| \angle BS_1D|= 2 \cdot (180^ \circ - \alpha )\)
oznaczmy \(\\) \(r_1\)\(\\) promień okręgu opisanego na \(\\) \(\Delta BS_1D\)
jego POLE \(\Delta BS_1D\) =\(\frac{1}{2} \cdot r_1^2 \cdot \sin(360^ \circ - 2 \cdot \alpha )=\frac{1}{2} \cdot r_1^2 \cdot (- \sin 2 \alpha )\)
z \(\Delta BS_1D\)\(\\) jest \(\\) \(2r_1^2-2r^2 \cdot \cos (360-2 \alpha )=|BD|^2\)
\(\\)
stąd \(\\) \(r_1^2= \frac{ a^2+b^2+2ab \cos \alpha }{2 \cdot ( 1- \cos 2 \alpha ) }\)
POLE \(\Delta BS_1D\)= \(\frac{1}{2} \cdot \frac{ a^2+b^2+2ab \cos \alpha }{2 \cdot ( 1- \cos 2 \alpha ) } \cdot (- \sin 2 \alpha )\)
.......................................................................
Analogicznie brakujące POLE \(\Delta BS_2D\)
.......................................................................
Dodaj wyniki pośrednie i już.
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy