Dane są punkty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Dane są punkty

Post autor: mela1015 »

Dane są punkty
\(A=(0,0)\)
\(B= (\sqrt{3},3)\)
\(C=(- \sqrt{3},3)\)
Punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta ABC opuszczonej z wierzchołka B.

1. Oblicz współrzędne punktu D
2. Oblicz stosunek podziału S(C,D;A)
3.Oblicz pole trójkąta ABC
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dane są punkty

Post autor: radagast »

wskazówka:trójkąt ABC jest równoboczny
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: mela1015 »

2. stosunek podziału ma być równy \(\sqrt{3}\) ?
3. \(P=3 \sqrt{3}\)

natomiast jak obliczyć współrzędne punktu D?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

D leży w połowie odcinka AC (czyli 0C)
Pole wyszło Ci dobre, a ten stosunek podziału nie wiem (nie rozumiem Twojego oznaczenia)
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: mela1015 »

stosunek \(\frac{|CA|}{|AD|}= -\frac{2 \sqrt{}3 }{ \sqrt{3} }=-2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

stosunek długości odcinków nie może być ujemny.
ODPOWIEDZ