Podaj objętość kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokątny o kącie rozwarcia między:
a) przeciwległymi krawędziami ścian bocznych u wierzchołka
b) przeciwległymi ścianami bocznymi u wierzchołka równym 90 stopni.
Zadanie z geometrii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 21 lis 2016, 21:03
- Podziękowania: 4 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z geometrii
Masz obrazek do a)
Z podobieństwa trójkątów \(\frac{r}{ \frac{a \sqrt{2} }{2}-r } = \frac{ \frac{a}{2} }{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }\)
o ile się nie pomyliłam wychodzi \(r= \frac{a \left( 3- \sqrt{3} \right) }{4}\)
czyli \(V=...\)
(dalej już łatwo ale liczy się brzydko )Z podobieństwa trójkątów \(\frac{r}{ \frac{a \sqrt{2} }{2}-r } = \frac{ \frac{a}{2} }{ \frac{a \sqrt{3} }{2} }\)
o ile się nie pomyliłam wychodzi \(r= \frac{a \left( 3- \sqrt{3} \right) }{4}\)
czyli \(V=...\)
asd
\lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt[3]{x+1}- \sqrt[6]{1-x} }{x}=\lim_{x\to 0} \frac{ x+1- (1-x)^2}{x( \sqrt[3]{(x+1})^2+\sqrt[3]{x+1}\sqrt[6]{1-x}+ \sqrt[6]{(1-x)^2} }=\lim_{x\to 0} \frac{3x-x^2}{x( \sqrt[3]{(x+1})^2+\sqrt[3]{x+1}\sqrt[6]{1-x}+ \sqrt[6]{(1-x)^2}) }=\lim_{x\to 0} \frac{3-x}{ \sqrt[3]{(x+1})^2+\sqrt[3]{x+1}\sqrt[6]{1-x}+ \sqrt[6]{(1-x)^2} }= \frac{3}{1+1+1}=1