twierdzenie pitagorasa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

twierdzenie pitagorasa

Post autor: Ichigo0 »

Witam.Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu dwóch poniższych podpunktów.
a)\(6^2=(1/2a)^2+(18/a)^2\)
b)\((3x)^2=(1/2x)^2+h^2\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: twierdzenie pitagorasa

Post autor: radagast »

Ichigo0 pisze:Witam.Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu dwóch poniższych podpunktów.
a)\(6^2=(1/2a)^2+(18/a)^2\)
\(6^2= \left(\frac{1}{2a} \right) ^2+ \left( \frac{18}{a} \right) ^2\)
\(36=\frac{1}{4a^2} + \frac{324}{a^2}\)
\(36=\frac{1}{4a^2} + \frac{1296}{4a^2}\)
\(36=\frac{1297}{4a^2}\)
\(144a^2=1297\)
\(a= \frac{ \sqrt{1297} }{12}\)
Podejrzewam, że chodziło Ci o inny przykład ale umieściłam jako nauczkę żeby używać latexa, a nie pisać "byle jak"
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: twierdzenie pitagorasa

Post autor: Ichigo0 »

poprawione

a) \(6^{2}\)=\((\frac{1}{2}a)^{2}\)+\((\frac{18}{a})^{2}\\\)
b) \((3x)^{2}\)=\((\frac{1}{2}x)^{2}\)+\(h^{2}\)
ODPOWIEDZ