w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym
w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy \(\sqrt{3}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(V = \frac{1}{3} P_pH\)
sześciokąt składa sie z 6 trójkątów równobocznych o boku a, wysokość ostrego słupa wyznaczysz z \(tg\alpha = \frac{H}{a} = \sqrt{3}\) reszta to już małe piwo
sześciokąt składa sie z 6 trójkątów równobocznych o boku a, wysokość ostrego słupa wyznaczysz z \(tg\alpha = \frac{H}{a} = \sqrt{3}\) reszta to już małe piwo
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl