Trójkąt, zadanie na dowodzenie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
opiekacz_do_chleba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lis 2016, 23:23
Płeć:

Trójkąt, zadanie na dowodzenie.

Post autor: opiekacz_do_chleba »

W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD| : |DB| = 1 : 2 oraz
|AE| : |EC| = 2 : 1. Udowodnij, że |EF| : |FB| = 1 : 6
Zadanie jest z testów maturalnych dla rozszerzenia wydawnictwa Aksjomat - Toruń, Test 1, zadanie 15.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Trójkąt, zadanie na dowodzenie.

Post autor: radagast »

opiekacz_do_chleba pisze:W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD| : |DB| = 1 : 2 oraz
|AE| : |EC| = 2 : 1. Udowodnij, że |EF| : |FB| = 1 : 6
Zadanie jest z testów maturalnych dla rozszerzenia wydawnictwa Aksjomat - Toruń, Test 1, zadanie 15.
Przepisz uważnie treść. Nie wiadomo gdzie leży punkt F (nie mam tego zbioru)
opiekacz_do_chleba
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lis 2016, 23:23
Płeć:

Post autor: opiekacz_do_chleba »

Bardzo przepraszam :oops: .
Punkt F leży na przecięciu odcinka CD oraz EB.
Treść przepisałem poprawnie, do zadania jest rysunek.
Jeśli chodzi o sam rysunek to upewniłem się że już nic więcej do zadania nie ma.
ODPOWIEDZ