jak znalezc rownolegle odcinki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin108
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2016, 15:30

jak znalezc rownolegle odcinki

Post autor: marcin108 »

Witam,
Mam odcinek o wspolrzednych x,y:x1,y1 i potrzebuje znalezc wspolrzedne 2ch odcinkow rownoleglych do tego pierwszego w odleglosci d / -d. Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki jak to rozwiazac.

Pozdrawaim,
Marcin
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Napisz równanie prostej \(y=ax+b\) przechodzącej przez te dwa punkty.
Prosta równoległa \(y=ax+k\) będzie miała ten sam współczynnik kierunkowy i trzeba będzie policzyć wyraz wolny k.
Otrzymasz k z wzoru na odległość d prostej od punktu.
Równanie prostej doprowadź do postaci
\(Ax+By+C=0\)
Odległość d
\(\frac{Ax_2+Bx_2+C}{\sqrt{A^2+B^2}}=d\)
Masz dane A,B,C,d więc obliczysz \(x_2\)
Potem znajdziesz równanie prostej równoległej,a na niej odcinki będą równoległe do danego.
Otrzymasz 2 rozwiązania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ