Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Udowodnij, że jeśli na trapezie można opisać okrąg i wpisać okrąg, to trapez jest równoramienny.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Okrąg wpisany i opisany na trapezie
Wystarczy, że można opisać okrąg na trapezie.
\(\alpha\), \(\pi - \alpha\), bo tak jest w każdym trapezie,
sumy przeciwległych kątów mają miary \(\alpha\), \(\pi - \alpha\), bo można na nim opsać okrąg.
Zatem kąty przy podstawach są równe ( przy jednej \(\alpha\), przy drugiej \(\pi - \alpha\))
CBDO
Niestety wpisywalność okręgu w trapez nie gwarantuje jego równoramienności.
np:
Wtedy kąty przy jednym ramieniu mają miary sumy przeciwległych kątów mają miary \(\alpha\), \(\pi - \alpha\), bo można na nim opsać okrąg.
Zatem kąty przy podstawach są równe ( przy jednej \(\alpha\), przy drugiej \(\pi - \alpha\))
CBDO
Niestety wpisywalność okręgu w trapez nie gwarantuje jego równoramienności.
np: