Punkty a=(-2,-4) i C=(3,1) są wierzchołkami rombu ABCD ,którego wierzchłek D leży na prostej y=2x+14.Wyznacz współrzędne B i D
Proszę o wytłumaczenie jak zrobić te zadanie.Z góry dziękuje
Współrzędne punktów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Idea rozwiązania jest taka:
Prosta AC jest przekątną rombu. Druga przekątna to prosta prostopadła do prostej AC i przechodząca przez środek odcinka AC.
Punkt D to punkt wspólny tej drugiej przekątnej i prostej danej w zadaniu. Jak mamy punkt D, to brakujący punkt B można znaleźć na kilka sposobów. Najprostszy to skorzystanie z faktu, że środek odcinka AC i BD jest ten sam i znamy go. Znając współrzędne punktu D i środka znajdziemy współrzędne punktu B.
Będziesz umiał to zrobić? Oto plan:
Prosta AC jest przekątną rombu. Druga przekątna to prosta prostopadła do prostej AC i przechodząca przez środek odcinka AC.
Punkt D to punkt wspólny tej drugiej przekątnej i prostej danej w zadaniu. Jak mamy punkt D, to brakujący punkt B można znaleźć na kilka sposobów. Najprostszy to skorzystanie z faktu, że środek odcinka AC i BD jest ten sam i znamy go. Znając współrzędne punktu D i środka znajdziemy współrzędne punktu B.
Będziesz umiał to zrobić? Oto plan:
- 1. Napisać równanie prostej AC.
2. Znaleźć współrzędne środka odcinka AC.
3. Napisać równanie prostej prostopadłej do prostej AC i przechodzącej przez środek odcinka AC.
4. Znaleźć punkt wspólny prostej z punktu 3 i prostej z zadania - to punkt D.
5. Znając współrzędne punktu D i środka odcinka AC znajdziemy współrzędne punktu B.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Prosta AC ma równanie
\(y=x-2\)
Prosta BD jest prostopadła do AC i ma przechodzić przez punkt S,który jest środkiem przekątnej AC
\(S=( \frac{-2+3}{2}; \frac{-4+1}{2} )=(- \frac{1}{2};- \frac{3}{2} )\)
Równanie dla BD
\(y=-x+b\\- \frac{3}{2}=- \frac{1}{2}+b\\b=-1\\pr.BD\;\;:\;\;y=-x-1\)
Punkt D należy do prostych:y=2x+14 i y=-x-1
\(\begin{cases} y=-x-1\\y=2x+14\end{cases}\)
\(2x+14=-x-1\\ \begin{cases} x=-5\\y=4\end{cases}\)
\(D=(-5;4)\)
Punkt S jest środkiem przekątnej BD
\(B=(x;y)\\S=( \frac{1}{2}\;;\;-1,5)\\D=(-5;4)\\ \frac{-5+x}{2}= \frac{1}{2}\;\;\;\;i\;\;\;\; \frac{4+y}{2}=- \frac{3}{2}\)
\(\begin{cases}-5+x=1\\4+y=-3 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=6\\y=-7\end{cases}\)
\(B=(6;-7)\)
\(y=x-2\)
Prosta BD jest prostopadła do AC i ma przechodzić przez punkt S,który jest środkiem przekątnej AC
\(S=( \frac{-2+3}{2}; \frac{-4+1}{2} )=(- \frac{1}{2};- \frac{3}{2} )\)
Równanie dla BD
\(y=-x+b\\- \frac{3}{2}=- \frac{1}{2}+b\\b=-1\\pr.BD\;\;:\;\;y=-x-1\)
Punkt D należy do prostych:y=2x+14 i y=-x-1
\(\begin{cases} y=-x-1\\y=2x+14\end{cases}\)
\(2x+14=-x-1\\ \begin{cases} x=-5\\y=4\end{cases}\)
\(D=(-5;4)\)
Punkt S jest środkiem przekątnej BD
\(B=(x;y)\\S=( \frac{1}{2}\;;\;-1,5)\\D=(-5;4)\\ \frac{-5+x}{2}= \frac{1}{2}\;\;\;\;i\;\;\;\; \frac{4+y}{2}=- \frac{3}{2}\)
\(\begin{cases}-5+x=1\\4+y=-3 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=6\\y=-7\end{cases}\)
\(B=(6;-7)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2016, 09:43
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Radzę szkicowanie rysunków do zadania.
Przekątne prostopadłe dzielą się na połowy itd...
W geometrii syntetycznej jest "narysuj prostą"
w geometrii analitycznej jest "napisz równanie prostej"
Podobnie polecenie "wyznacz środek" brzmi "oblicz współrzędne środka"
"Narysuj okrąg" to "napisz równanie okręgu" itd.
Przekątne prostopadłe dzielą się na połowy itd...
W geometrii syntetycznej jest "narysuj prostą"
w geometrii analitycznej jest "napisz równanie prostej"
Podobnie polecenie "wyznacz środek" brzmi "oblicz współrzędne środka"
"Narysuj okrąg" to "napisz równanie okręgu" itd.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.