Styczna i sieczna w okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Styczna i sieczna w okręgu
Przez punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A i sieczną okręgu przecinającą ten okrąg w punktach B i C. Wykaż, że jeśli IPBI:IBCI=1:3, to IPBI<IABI<IBCI.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 135
- Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Adres do rysunku :
https://www.dropbox.com/s/65f596roxc5j9 ... g.png?dl=0
Dowód: Oznaczmy długość odcinka \(PB\) przez \(a\). Wówczas stąd, że \(\frac{|PB|}{|BC|}=\frac{1}{3}\)wiemy, że \(|BC|=3|PB|=3a\). Z twierdzenia o stycznej i siecznej wiemy, że \(|PA|^2=|PC|\cdot |PB|\), czyli \(|PA|^2=4a\cdot a\) zatem \(|PA|^2=4a^2\), a stąd \(|PA|=2a\). Z warunku trójkąta wiemy, że
\(|PB|+|PA|>|AB|\), czyli \(a+2a>|AB|\), więc \(3a>|AB|\). Jednakże \(3a=|BC|\), czyli \(|AB|<|BC|\). Podobnie zauważmy, że \(|PB|+|AB|>|PA|\). Stosując nasze oznaczenia mamy, że \(a+|AB|>2a\), czyli
\(|AB|>a\), ale \(a=|PB|\) stąd \(|AB|>|PB|\). Stąd widzimy, że \(|PB|<|AB|<|BC|\).
https://www.dropbox.com/s/65f596roxc5j9 ... g.png?dl=0
Dowód: Oznaczmy długość odcinka \(PB\) przez \(a\). Wówczas stąd, że \(\frac{|PB|}{|BC|}=\frac{1}{3}\)wiemy, że \(|BC|=3|PB|=3a\). Z twierdzenia o stycznej i siecznej wiemy, że \(|PA|^2=|PC|\cdot |PB|\), czyli \(|PA|^2=4a\cdot a\) zatem \(|PA|^2=4a^2\), a stąd \(|PA|=2a\). Z warunku trójkąta wiemy, że
\(|PB|+|PA|>|AB|\), czyli \(a+2a>|AB|\), więc \(3a>|AB|\). Jednakże \(3a=|BC|\), czyli \(|AB|<|BC|\). Podobnie zauważmy, że \(|PB|+|AB|>|PA|\). Stosując nasze oznaczenia mamy, że \(a+|AB|>2a\), czyli
\(|AB|>a\), ale \(a=|PB|\) stąd \(|AB|>|PB|\). Stąd widzimy, że \(|PB|<|AB|<|BC|\).