W zadaniu pierwszym wszystko mi się bardzo podoba tylko nie wiem skąd się wziął zapis:
\(\frac{a}{b} =\frac{c}{d}\)
Trójkąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dokładnie, to tam jest:
\(\frac{a}{b}=\frac{d}{c}\)
Naszkicuj sobie czworokąt BCED i poprowadź jego przekątne CD i BE.
a- pole trójkąta DEF
b- pole trójkata CEF
c- pole trójkata BCF
d- pole trójkata BDF
Trójkąty DEF i CEF mają wspólną wysokość opuszczona z wierzchołka E na prostą CD (h).
Stosunek ich pól jest więc równy:
\(\frac{a}{b}=\frac{\frac{1}{2}|DF|\cdot h}{\frac{1}{2}|CF|\cdot h}=\frac{|DF|}{|CF|}\)
Trójkąty BDF i BCF mają wspólną wysokość opuszczoną z wierzchołka B na prostą CD (k).
Stosunek ich pól jest równy:
\(\frac{d}{c}=\frac{\frac{1}{2}|DF|\cdot k}{\frac{1}{2}|CF|\cdot k}=\frac{|DF|}{|CF|}\)
I stąd:
\(\frac{a}{b}=\frac{d}{c}\)
\(\frac{a}{b}=\frac{d}{c}\)
Naszkicuj sobie czworokąt BCED i poprowadź jego przekątne CD i BE.
a- pole trójkąta DEF
b- pole trójkata CEF
c- pole trójkata BCF
d- pole trójkata BDF
Trójkąty DEF i CEF mają wspólną wysokość opuszczona z wierzchołka E na prostą CD (h).
Stosunek ich pól jest więc równy:
\(\frac{a}{b}=\frac{\frac{1}{2}|DF|\cdot h}{\frac{1}{2}|CF|\cdot h}=\frac{|DF|}{|CF|}\)
Trójkąty BDF i BCF mają wspólną wysokość opuszczoną z wierzchołka B na prostą CD (k).
Stosunek ich pól jest równy:
\(\frac{d}{c}=\frac{\frac{1}{2}|DF|\cdot k}{\frac{1}{2}|CF|\cdot k}=\frac{|DF|}{|CF|}\)
I stąd:
\(\frac{a}{b}=\frac{d}{c}\)