czworokąt wypukły o polu 9
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czworokąt wypukły o polu 9
W czworokącie wypukłym o polu 9 są dane |AD|=|BD|, |BC|=|DC|, kąt BCD =100 stopni, kąt ADB = 20 stopni. Oblicz iloczyn przekątnych czworokąta.
Narysuj ten czworokąt.
Trójkąt ABD jest równoramienny, więc
\(|\angle DAB|=|\angle DBA|=\frac{180^0-20^0}{2}=80^0\)
Trójkąt BCD jest równoramienny, więc
\(|\angle CBD|=|\angle CDB|=\frac{180^0-100^0}{2}=40^0\)
W czworokącie ABCD:
\(|\angle DAB|+|\angle DCB|=80^0+100^0=180^0=|\angle ABC|+|\angle ADC|=20^0+40^0+80^0+40^0\)
Na tym czworokącie można więc opisać okrąg.
Kąty BAC i BDC to kąty wpisane oparte na tej samej cięciwie BC, czyli przystające.
Oznacz
P- punkt wspólny przekątnych AC i BD.
W trójkącie ABP:
\(|\angle PAB|=|\angle BDC|=40^0\\|\angle ABP|=80^0\\|\angle APB|=180^0-(80^0+40^0)=60^0\)
Przekątne tego czworokąta przecinają się pod kątem \(60^0\)
|AC|=e
|BD|=f
Z pola czworokąta:
\(\frac{1}{2}ef sin60^0=9\\ef\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}=18\\ef\sqrt{3}=36\\ef=12\sqrt{3}\)
Trójkąt ABD jest równoramienny, więc
\(|\angle DAB|=|\angle DBA|=\frac{180^0-20^0}{2}=80^0\)
Trójkąt BCD jest równoramienny, więc
\(|\angle CBD|=|\angle CDB|=\frac{180^0-100^0}{2}=40^0\)
W czworokącie ABCD:
\(|\angle DAB|+|\angle DCB|=80^0+100^0=180^0=|\angle ABC|+|\angle ADC|=20^0+40^0+80^0+40^0\)
Na tym czworokącie można więc opisać okrąg.
Kąty BAC i BDC to kąty wpisane oparte na tej samej cięciwie BC, czyli przystające.
Oznacz
P- punkt wspólny przekątnych AC i BD.
W trójkącie ABP:
\(|\angle PAB|=|\angle BDC|=40^0\\|\angle ABP|=80^0\\|\angle APB|=180^0-(80^0+40^0)=60^0\)
Przekątne tego czworokąta przecinają się pod kątem \(60^0\)
|AC|=e
|BD|=f
Z pola czworokąta:
\(\frac{1}{2}ef sin60^0=9\\ef\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}=18\\ef\sqrt{3}=36\\ef=12\sqrt{3}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 wrz 2021, 10:54
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: czworokąt wypukły o polu 9
Ołówkiem, cyrklem i linijką
Czasem pisane pytania mnie porażają...
Skąd pochodzimy i dokąd zmierzamy
Pozdrawiam