Graniastosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Graniastosłup
Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość \(12\) cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60\) stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa. Jakbym mogła prosić to tak żebym mogła zrozumieć z obliczeniami :c
a- krawędź podstawy graniastosłupa
H- wysokość graniastosłupa
Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych to dłuższa przekątna podstawy (o długości 2a), a druga to krawędź boczna (wysokość H)
Ponieważ kąt między przekątną graniastosłupa a podstawą graniastosłupa (a dłuższą przekątną podstawy) ma \(60^0\), więc:
\(2a=\frac{1}{2}\cdot12cm=6cm\\H=6\cdot\sqrt{3}=6\sqrt{3}cm\)
Pole podstawy:
\(P_p=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P_p=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}cm^2\)
Objętość:
\(V=P_pH\\V=54\sqrt{3}\cdot6\sqrt{3}=972cm^3\)
H- wysokość graniastosłupa
Dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych to dłuższa przekątna podstawy (o długości 2a), a druga to krawędź boczna (wysokość H)
Ponieważ kąt między przekątną graniastosłupa a podstawą graniastosłupa (a dłuższą przekątną podstawy) ma \(60^0\), więc:
\(2a=\frac{1}{2}\cdot12cm=6cm\\H=6\cdot\sqrt{3}=6\sqrt{3}cm\)
Pole podstawy:
\(P_p=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P_p=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}cm^2\)
Objętość:
\(V=P_pH\\V=54\sqrt{3}\cdot6\sqrt{3}=972cm^3\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 04 cze 2021, 23:07
Re: Graniastosłup
Proszę zauważyć, że otrzymany wynik jako 2a=6, to dwa boki trójkąta równobocznego.
Jeśli chcemy policzyć pole podstawy, wynik 6 należy podzielić na 2. Wtedy otrzymamy długość boku trójkąta równobocznego w podstawie graniastosłupa. Dalej zadanie jest źle policzone
Jeśli chcemy policzyć pole podstawy, wynik 6 należy podzielić na 2. Wtedy otrzymamy długość boku trójkąta równobocznego w podstawie graniastosłupa. Dalej zadanie jest źle policzone