dwa zadanka, wektory, pilne...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

dwa zadanka, wektory, pilne...

Post autor: anetka10 »

1) W trojkacie rownoramiennym srodkowe ramion sa prostopadle. Oblicz cos kata miedzy ramionami. Wykorzystaj wektory.
Ja korzystalam z tw. cosinusow i wyliczylam ze cos a = 4/5. Odpowiedz sie zgadza, ale w poleceniu kazali wykorzystac wektory, wiec prosze o rozwiazanie z wykorzystaniem wektorów.

2) W trojkacie ABC dane sa dlugosc AB=7, dlugosc AB + dlugosc AC = 13. Iloczyn skalarny wektora AB "kółeczko" (iloczyn skalarny) wektor AC = 20. Oblicz dlugosc bokow AB, AC, kątCAB oraz pole tego trojkata.

Dzieki za pomoc...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:1) W trojkacie rownoramiennym srodkowe ramion sa prostopadle. Oblicz cos kata miedzy ramionami. Wykorzystaj wektory.
Ja korzystalam z tw. cosinusow i wyliczylam ze cos a = 4/5. Odpowiedz sie zgadza, ale w poleceniu kazali wykorzystac wektory, wiec prosze o rozwiazanie z wykorzystaniem wektorów.
http://www.zadania.info/5108498
2) W trojkacie ABC dane sa dlugosc AB=7, dlugosc AB + dlugosc AC = 13. Iloczyn skalarny wektora AB "kółeczko" (iloczyn skalarny) wektor AC = 20. Oblicz dlugosc bokow AB, AC, kątCAB oraz pole tego trojkata.
http://www.zadania.info/5840255
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dzieki za rozwiazanie, ale w drugim zadaniu sa bledy, AB i AC maja inne miary....
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2008, 15:05 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Rzuć okiem tu
http://www.zadania.info/6091486

To chyba też nie jest dokładnie twoje zadanie, ale może Ci się przyda.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

W trojkacie ABC dane sa dlugosc AB=7, dlugosc AB + dlugosc AC = 13... tak brzmi tresc zadania, ale Pan napisal w zadaniu ze Ab ma 5...

to chyba jest tam blad...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Ja bym powiedział, że inne dane a nie błąd. Ale jak się tak upierasz, to zmieniłem w danych 7 na 6.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje za poprawe, mi wyszlo teraz tak samo, wie mam pewnosc ze dobrze zrobilam...
ODPOWIEDZ