1. Długość jednego z boków trójkąta jest równa 6cm, a cosinus kąta leżącego przy tym boku jest równy \(\frac{1}{3}\) . Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt, jeżeli promień opisanego na nim okręgu jest równy 9cm.
Bardzo proszę o pomoc.
Planimetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(a=6cm\\cos\alpha=\frac{1}{3}\\R=9cm\)
b- długość boku leżącego naprzeciw kąta, którego cosinus znamy
c- długość trzeciego boku
\(sin\alpha=\sqrt{1-(\frac{1}{3})^2}=\sqrt{\frac{8}{9}}=\frac{2\sqrt{2}}{3}\)
\(\frac{b}{sin\alpha}=2\cdot9\\b=18\cdot\frac{2\sqrt{2}}{3}=12\sqrt{2}cm\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(b^2=a^2+c^2-2ac cos\alpha\\(12\sqrt{2})^2=6^2+c^2-12c\cdot\frac{1}{3}\\288=36+c^2-4c\\c^2-4c-252=0\\\Delta=16+1008=1024\\c_1=\frac{4-32}{2}<0\ \vee\ c_2=\frac{4+32}{2}=18\\c=18cm\)
p- połowa obwodu
\(p=\frac{6+12\sqrt{2}+18}{2}=12+6\sqrt{2}\)
P- pole trójkąta
\(P=\frac{1}{2}ac sin\alpha=\frac{1}{2}\cdot6\cdot18\cdot\frac{2\sqrt{2}}{3}=36\sqrt{2}\\P=pr\\(12+6\sqrt{2})r=36\sqrt{2}\\6(2+\sqrt{2})r=36\sqrt{2}\\(2+\sqrt{2})r=6\sqrt{2}\\(4-2)r=6\sqrt{2}(\sqrt{2}-1)\\2r=6(2-\sqrt{2})\\r=3(2-\sqrt{2})cm\)
b- długość boku leżącego naprzeciw kąta, którego cosinus znamy
c- długość trzeciego boku
\(sin\alpha=\sqrt{1-(\frac{1}{3})^2}=\sqrt{\frac{8}{9}}=\frac{2\sqrt{2}}{3}\)
\(\frac{b}{sin\alpha}=2\cdot9\\b=18\cdot\frac{2\sqrt{2}}{3}=12\sqrt{2}cm\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(b^2=a^2+c^2-2ac cos\alpha\\(12\sqrt{2})^2=6^2+c^2-12c\cdot\frac{1}{3}\\288=36+c^2-4c\\c^2-4c-252=0\\\Delta=16+1008=1024\\c_1=\frac{4-32}{2}<0\ \vee\ c_2=\frac{4+32}{2}=18\\c=18cm\)
p- połowa obwodu
\(p=\frac{6+12\sqrt{2}+18}{2}=12+6\sqrt{2}\)
P- pole trójkąta
\(P=\frac{1}{2}ac sin\alpha=\frac{1}{2}\cdot6\cdot18\cdot\frac{2\sqrt{2}}{3}=36\sqrt{2}\\P=pr\\(12+6\sqrt{2})r=36\sqrt{2}\\6(2+\sqrt{2})r=36\sqrt{2}\\(2+\sqrt{2})r=6\sqrt{2}\\(4-2)r=6\sqrt{2}(\sqrt{2}-1)\\2r=6(2-\sqrt{2})\\r=3(2-\sqrt{2})cm\)
Re: Planimetria
Hmm... A w jednym z działań nie powinno być: \(\frac{b}{sin \alpha }=2 \cdot 9\)? Bo promień wynosi 9, a nie 18.
Edit: Ale jednak nie wpływa to na poprawność dalszych obliczeń.
Edit: Ale jednak nie wpływa to na poprawność dalszych obliczeń.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 lut 2022, 16:01
Re: Planimetria
(4−2)r=6√2(√2 - 1) tu jest błąd. Powinno byc ....(2 - √2). A koncowy wynik to r = 6√2 - 6
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 kwie 2022, 14:53
- Płeć:
Re: Planimetria
Planimetrics is the study of plane measurements, including angles, distances, and areas. Planimetric elements in geography are those features that are independent of elevation, such as roads, building footprints, and rivers and lakes. They are represented on two-dimensional maps as they are seen from the air, or in aerial photography. These features are often digitized from orthorectified aerial photography into data layers that can be used in analysis and cartographic outputs.
A planimetric map is one that does not include relief data.
A planimetric map is one that does not include relief data.