trojkat prostokatny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 26 paź 2012, 16:45
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
trojkat prostokatny
trójkąt prostokątny rownoramienny o przeciwprostokątnej dlugosci 6 obracamy wokół jego osi symetrii pole powierzchni bocznej powstalej bryly jest rowne?
Narysuj ten trójkąt ABC (AB to przeciwprostokątna) i poprowadź prostą zawierającą wysokość CD z wierzchołka kąta prostego.
Prosta ta to oś symetrii trójkąta.
\(|AB|=6\\|AD|=3\\|CD|=|AD|=3\\|AC|=3\sqrt{2}\)
W wyniku obrotu otrzymasz stożek o promieniu AD, czyli r=3 i tworzącej AC, czyli \(l=3\sqrt{2}\).
\(P_b=\pi rl\\P_b=\pi\cdot3\cdot3\sqrt{2}=9\pi\sqrt{2}\)
Prosta ta to oś symetrii trójkąta.
\(|AB|=6\\|AD|=3\\|CD|=|AD|=3\\|AC|=3\sqrt{2}\)
W wyniku obrotu otrzymasz stożek o promieniu AD, czyli r=3 i tworzącej AC, czyli \(l=3\sqrt{2}\).
\(P_b=\pi rl\\P_b=\pi\cdot3\cdot3\sqrt{2}=9\pi\sqrt{2}\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: trojkat prostokatny
\(l \sqrt{2}=6
l=3 \sqrt{2}
r=3
P_b= \pi rl=9 \sqrt{2} \pi\)
l=3 \sqrt{2}
r=3
P_b= \pi rl=9 \sqrt{2} \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya