Zadania z geometrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olesiak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 27 lip 2008, 07:51

Post autor: olesiak » 10 paź 2008, 17:19

1. Długości boków trójkąta tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy 1. Oblicz długości boków tego trójkąta, jeśli jego pole wynosi 0,75 pierwiastków z 15.

2. Na trójkącie równoramiennym ABC (IACI=IBCI) o polu równym 3 pierwiastki z 3 opisano okrąg, którego promień ma długość 2 cm. Oblicz długość odcinka CD tego trójkąta.

3.Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego , którego obwód wynosi 70, a pole 210.

4. W trójkąt równoramienny ABC, w którym IACI = IBCI , IkątACBI=120 stopni, wpisano okrąg, którego promień ma długość r. Oblicz długości boków trójkąta.

5.Obwód trapezu równoramiennego wynosi 116. Oblicz pole tego trapezu, jeśli długości ramienia i podstaw trapezu są (w podanej kolejności ) trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego oraz długość odcinka środka łączącego środki ramion trapezu wynosi 41.

Potrzebuje te zadania na jutro czyli na sobotę bo odrabiamy jakiś dzień z listopada i idziemy na matematykę ,a ja całkiem nie wiem jak to zrobić. Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 10 paź 2008, 21:57


olesiak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 27 lip 2008, 07:51

Post autor: olesiak » 10 paź 2008, 23:00

CD jest wysokością.

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 10 paź 2008, 23:37

2. http://www.zadania.info/4029066

No i stuknęło 1500 na liczniku :)