DWA ZADANIA, jedno uzasadnienie, drugie chyba proste, ale wy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

W trojkacie ABC dane sa AB=10, α=30 β=45. Oblicz dlugosci pozostalych bokow tego trojkata i promien okregu opisanego na tym trojkacie.






Trojkaty ABC i DEF wpisano w ten sam okrag. Udowodnij ze rownosc obwodow tych trojkatow jest rownowazna rownosci sum sinusow ich katow wewnetrznych.

zadanie sprowadza sie do udowodnienia, ze a+b+c= a1+b1+c1 <=> sina+sinb+siny=sin a1+si nb1+sin y1
trzeba dojsc z jednej strony do drugiej i z drugiej do pierwszej, jak to zrobic, trzeba wykorzystac chyba twierdzenie sinusow.
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

pierwsze sama rozwiazalam, drugiego rozwiazanie tez juz rozumiem :)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2008, 21:32 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

dziekuje za rozwiazanie

ale gdybym zalozyla, ze b/sin45 = 10/sin105, to tez by chyba wyszlo dobrze....

prosze o szybka odp...
ODPOWIEDZ