Planimetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Przemek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 28 wrz 2008, 10:18

Planimetria

Post autor: Przemek » 28 wrz 2008, 11:04

Zad.1 Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB CD. Udowodnij, że
kąt AED=kąt BAE+kątCDE

Zad.2
Punkt M leży wewnątrz prostokąta ABCD (zob. rysunek). Udowodnij, że
AM(do kwadratu)+CM( do kw.)=BM( do kwadratu)+DM ( do kwadartu)

Obrazek

3.Czworokąty ABCD i APQR są kwadratami (patrz rysunek). Udowodnij, że BP=DR

Obrazek

4.Na boku BC trójkąta ABC wybrano punkt D tak, by kąt CAD= kąt ABC . Odcinek AE jest
dwusieczną kąta DAB. Udowodnij, że CE=AC
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2008, 11:05 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 28 wrz 2008, 22:16