geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
magdalena2250
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 wrz 2008, 19:20

Post autor: magdalena2250 » 21 wrz 2008, 19:30

1) dany jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni. oblicz obwód tego trójkąta, gdy przeciwprostokątna ma długośc 12 dm

2) oblicz pole równoległoboku o bokach 7 cm i 12 cm, w którym dwa sąsiednie kąty różnią się o 60 stopni.

3) na okręgu o promieniu 8 cm opisano trapez . kąty , które tworzą ramiona z dłuższą podstawą mają miarę 30 stopni. oblicz pole tego trapezu.

4) jeden bok prostokąta zwiększono o 10 % . o ile procent zmieniło się pole prostokąta?

5) z punktu A leżącego na okręgu o promieniu r=6 cm i środku O poprowadzono dwie równej długości cięciwy AS i AW tworzące kąt 30 stopni . oblicz pole czworokąta SOWA.

6) W ROMB O BOKU RÓWNYM 8 I KĄCIE OSTRYM RÓWNYM 30 STOPNI WPISANO KOŁO A NASTĘPNIE W TO KOŁO WPISANO KWADRAT. WYZNACZ STOSUNEK POLA ROMBU DO POLA KWADRATU

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 22 wrz 2008, 11:07


magdalena2250
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 wrz 2008, 19:20

Post autor: magdalena2250 » 22 wrz 2008, 17:15

dzieki
a jak zmienie dane w zad. nr 4

jeden bok prostokąta zwiększono o 10 % . a drugi zmniejszono o 10 % o ile procent zmieniło się pole prostokąta?

tijo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 wrz 2008, 16:45

Post autor: tijo » 22 wrz 2008, 17:34

\((a+0,1a)(b-0,1b)=1,1acdot 0,9b=0,99ab\)

pole zmniejszy się o 1%
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2008, 19:48 przez tijo, łącznie zmieniany 1 raz.