pole trapezu równoramiennego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johny11palcow
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 wrz 2011, 19:00
Płeć:

pole trapezu równoramiennego

Post autor: johny11palcow »

Mamy trapez równoramienny, w którym przekątne przecinają się pod kątem prostym, a jego wysokość wynosi \(6 cm\). Należy obliczyć pole trapezu.

Na innej stronie znalazłem podpowiedź, że w tym konkretnym przypadku \(a+b=2h\) (gdzie a i b to podstawy, h wysokość trapezu) tylko nie wiem jak to zostało wyprowadzone. Zgodnie z ta zasadą pole powinno wynosić \(36cm^2\).
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: pole trapezu równoramiennego

Post autor: anka »

Obrazek

\(h_1+h_2=h\)
\(h_1= \frac{a}{2}\)
\(h_2= \frac{b}{2}\)

\(h_1+h_2=\frac{a}{2}+\frac{b}{2}\)

\(\frac{a}{2}+\frac{b}{2}=h\)
\(a+b=2h\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ