Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
Qmpel
- Rozkręcam się

- Posty: 63
- Rejestracja: 06 maja 2008, 20:43
Post
autor: Qmpel » 04 cze 2008, 20:49
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC mają długości 12 i 6. Oblicz długość okręgu stycznego do obu przyprostokątnych, którego środek O leży na przeciwprostokątnej oraz oblicz odległości środka O od wierzchołków trójkąta ABC.
Pomóżcie

-
maciek1
- Rozkręcam się

- Posty: 63
- Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53
Post
autor: maciek1 » 05 cze 2008, 19:56
x=6-y
natomiast z podobieństwa wynika:
6/12=y/x
czyli:
x=6-(x/2)
3/2x=6
x=4
AC z tw. Pitagorasa równa się 6 pierwiastków z 5
z=12-x
y=6-x
b obliczasz z podobieństwa:
4/12=b/(6 pierwiastkow z 5)
c podobnie:)
(sorki za kiepski rysunek, ale to tak na szybko

)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
-
Qmpel
- Rozkręcam się

- Posty: 63
- Rejestracja: 06 maja 2008, 20:43
Post
autor: Qmpel » 05 cze 2008, 21:23
Wielkie dzięki

-
maciek1
- Rozkręcam się

- Posty: 63
- Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53
Post
autor: maciek1 » 05 cze 2008, 21:24
aha... zapomniałem o a...
a to przekątna kwadratu czyli
a=x pierwiastek z 2
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
-
supergolonka
- Moderator

- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
Post
autor: supergolonka » 08 cze 2008, 13:57