Jeszcze kilka zadań....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Jeszcze kilka zadań....

Post autor: martoocha8 »

1. Kąt ostry równoległoboku ma miarę 30s. Odległości punktu przecięcia przekatnych równoległoboku od jego boku są odpowiednio równe 2 oraz 6. Oblicz pole równoległoboku i długość jego krótszej przekątnej.
2. W trapez prostokątny można wpisać okrąg. Jedna z jego podstaw ma długość a, druga jest trzy razy dłuższa. Oblicz pole trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
3. Dla jakich wartości parametru m, równanie |x-1|=m2-2m+1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
4. W trójkącie równoramiennym ABC(AC=BC) poprowadzono wysokości CK i AM. Wiedząc że AB2=CKxAM wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
Dziękuje serdecznie i pozdrawiam
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

martoocha8 pisze:1. Kąt ostry równoległoboku ma miarę 30s. Odległości punktu przecięcia przekatnych równoległoboku od jego boku są odpowiednio równe 2 oraz 6. Oblicz pole równoległoboku i długość jego krótszej przekątnej.
http://www.zadania.info/5627148
2. W trapez prostokątny można wpisać okrąg. Jedna z jego podstaw ma długość a, druga jest trzy razy dłuższa. Oblicz pole trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
http://www.zadania.info/1502808
3. Dla jakich wartości parametru m, równanie |x-1|=m2-2m+1 ma dwa pierwiastki dodatnie?
http://www.zadania.info/9279322
4. W trójkącie równoramiennym ABC(AC=BC) poprowadzono wysokości CK i AM. Wiedząc że AB2=CKxAM wyznacz cosinus kąta przy podstawie trójkąta.
http://www.zadania.info/1195313
Lucky555
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 08 mar 2008, 15:20

Post autor: Lucky555 »

Witam w zadaniu 1, co rozwiazywales supergolonka w zbiorze jest odp Pole=96 i przekatna 8(pod pierwiastkiem 10 - 3pierwz3). Wiec albo oni sie pomylili albo tu jest blad :) Tak czy inaczej dzieki za rozwiazania :)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Lucky555 pisze:Witam w zadaniu 1, co rozwiazywales supergolonka w zbiorze jest odp Pole=96 i przekatna 8(pod pierwiastkiem 10 - 3pierwz3). Wiec albo oni sie pomylili albo tu jest blad :) Tak czy inaczej dzieki za rozwiazania :)
Był błąd (w przedostatniej linijce). Dzięki.

W sumie jak znacie odpowiedź to moglibyście ją pisać, wtedy byłoby mniej takich głupich pomyłek.
ODPOWIEDZ