Najmniejsza odległość punktów od prostej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Najmniejsza odległość punktów od prostej.

Post autor: anhilatorlukas »

Dane są punkty A=(2,3),B=(5, 4). Na prostej o równaniu y = 5 wyznacz punkt C tak,
aby łamana ACB miała jak najmniejszą długość. Odpowiedź uzasadnij.

Wiem, że punkt C=(x,5). Według mnie najmniejsza odległość punktu wynosi \(f(x)=\sqrt((x-2)^2+4)+\sqrt((x-5)^2+1\) ale nie radzę sobie z wyliczeniem pochodnej. Może istnieje inny sposób. Z góry dzięki.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

moze jakos z pola trojkata?:P najmniejsze pola najmniejsza długośc :P
katia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 09 maja 2008, 18:43

Post autor: katia »

a jakby odbic pkt A lub B w symetrii wzgledem tej prostej? wtedy dostajemy odcinek np.AB' i pkt C wyliczymy z przeciecia prostej AB' i y=5.A poniewaz to jest odcinek to nie moze byc mniejszej dlugosci tej lamanej ;>
Tak mi sie wydaje,ale czy na 100% tak jest w tym zadaniu to nie wiem ;) tylko ze ostatnio wlasnie robilam podobne zadanie w taki sposob i bylo dobrze ;]
Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Katia ma racje. Ta lamana bedzie miala najmniejsza dlugosc jesli pnkty A i B' (lub A' i B) beda wspoliniowe. A punkt C wyznaczymy tak jak napisane wyzej
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Tu jest podobne zadanie

www.zadania.info/6469111

Musicie pokombinować kiedy kąty przy punkcie C są równe. Pochodne raczej sobie odpuść.
Awatar użytkownika
slovic
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2008, 11:06

Post autor: slovic »

zrobiłem to zadanie jak katia napisała... wyszło mi C=(4,5).
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas »

Mi też. Dzięki. :)
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

ODPOWIEDZ