Geometria trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Geometria trójkąta

Post autor: anhilatorlukas » 11 maja 2008, 16:23

Proste zawierające ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinają się w punkcie S. Dane są:
AB = 6 , CD = 2 oraz obwód trójkąta SCD równy \(\sqrt{18}\) . Oblicz obwód trójkąta SAB.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.

snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 14:00

Post autor: snufkin_ » 11 maja 2008, 16:39

mi wyszlo 3pierwz18

jesien
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 kwie 2008, 15:22

Post autor: jesien » 11 maja 2008, 16:41

masz może odpowiedz?

snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 14:00

Post autor: snufkin_ » 11 maja 2008, 16:53

pewnie to żle zrobilem ale ten maly trojkat jest czescia tego duzego a wiec mozna skorzystac z podobienstwa trójkątów... no nie wiem taki szybki pomysl, moze jest źle

Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas » 11 maja 2008, 17:24

Niestety odpowiedzi nie mam. Możesz napisać jak to liczyłeś?
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.

Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 » 11 maja 2008, 18:02

Z podobieństwa trójkątów:
(DS+AD)/DS=AB/CD=3
wychodzi, że:
AD=2DS
Z własności trójkątów wynika też, że
BC=2CS

Obw=3[(piewiastek z 18]-2]+6=3 pierwiastki z 18 :)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki

Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas » 11 maja 2008, 21:25

Dzięki już rozumie. :)
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1843
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Post autor: supergolonka » 12 cze 2008, 08:40