Dany jest okrąg \((x-2)^{2} + (y-1)^{2}=3\).
a) Oblicz pole rombu opisanego na tym okręgu, jeśli kąt ostry rombu ma miarę \(60^{o}\)
b) Oblicz długości przekątnych rombu
c) Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg
Pole rombu opisanego na okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53
Dany okrąg ma promień (piersiastek z 3) reszta informacji co do jego połorzenia w układzie współrzędnych jest niepotrzebna:), więc wysokość rombu opisanego na nim to średnica czyli 2(pierwiastki z 3). Kąt ostry rombu ma miare 60 stopni, więc składa się z 2 trójkatów równobocznych o boku a.
Mamy wysokość równą 2(pierwiastki z 3), więc ze wzoru na wysokość w trójkacie równobocznym otrzymujemy że a=4.
Pole tego rombu P=ah=8(pierwiastków z 3).
Krótsza przekątna to a= 4
Dłuższą przekątna otrzymujemy korzystając ze wzoru na pole P=1/2*d1*d2.
d2=4(pierwiastki z 3)
Jeśli chodzi o pole trójkata równobocznego wpisanego w ten okrąg...
2/3h=R więc h=3/2*(pierwiastek z 3) i znów wzór na wysokość w trójkącie równobocznym i już mamy, że a=3
czyli (a^2 * (pierwiastek z 3))/4 ... więc (9 * (pierwiastek z 3))/4
Mamy wysokość równą 2(pierwiastki z 3), więc ze wzoru na wysokość w trójkacie równobocznym otrzymujemy że a=4.
Pole tego rombu P=ah=8(pierwiastków z 3).
Krótsza przekątna to a= 4
Dłuższą przekątna otrzymujemy korzystając ze wzoru na pole P=1/2*d1*d2.
d2=4(pierwiastki z 3)
Jeśli chodzi o pole trójkata równobocznego wpisanego w ten okrąg...
2/3h=R więc h=3/2*(pierwiastek z 3) i znów wzór na wysokość w trójkącie równobocznym i już mamy, że a=3
czyli (a^2 * (pierwiastek z 3))/4 ... więc (9 * (pierwiastek z 3))/4
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
-
- Moderator
- Posty: 1843
- Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć: