Wyznacz pole trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dyziu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, 10:25

Wyznacz pole trójkąta

Post autor: dyziu »

Zad.1
Wyznacz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1 cm krótsza od boku trójkąta.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(h+1=a\\
h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\a-1=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\2a-2=a\sqrt{3}\\a(2-\sqrt{3})=2\\a=\frac{2}{2-\sqrt{3}}\\P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\)

oblicz sobie resztę sam:) to tylko podstawienie do wzoru, który Ci napisałam:)
ODPOWIEDZ