Dla ambitnych, trudne ale ciekawe!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 lut 2009, 19:04
- Podziękowania: 2 razy
Dla ambitnych, trudne ale ciekawe!!!
Długości boków trójkąta spełbiają warunek ab+ac+bc=27. Uzasadnijże obwód jest niemniejszy od 9 i mniejszy od 11. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
To może zaczne,a ktos dokonczy,bo zaraz musze stad iść.
Gdyby to był trójkąt równoboczny o boku długości "a" to równość powyższa mialaby postać:a.a+a.a+a.a=27 tzn 3a^2=27 stad a=3 wtedy obwod takiego rójkąta równobocznego - 3a czyli 3.3=9.
OK-muszę kończyć.Irena
Gdyby to był trójkąt równoboczny o boku długości "a" to równość powyższa mialaby postać:a.a+a.a+a.a=27 tzn 3a^2=27 stad a=3 wtedy obwod takiego rójkąta równobocznego - 3a czyli 3.3=9.
OK-muszę kończyć.Irena
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 06 lut 2009, 19:04
- Podziękowania: 2 razy