obwód trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

obwód trójkąta

Post autor: celia11 »

prosze o pomoc:

Do podstawy trójkata równoramiennego poprowadzono wysokość h.
Oblicz obwód tego trójkata, jeżeli opisany na nim okrąg ma promień R.
a) h=20cm, R=13 cm.

b) h=6cm, R=13cm.

dziękuję
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

obwód trójkąta.png
obwód trójkąta.png (23.35 KiB) Przejrzano 5616 razy
a) Pitagoras dla trójkąta DBC
b) Pitagoras dla trójkata OBD
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ